Lyns Logoer

Sesonger | Spillere | Kamper | Statistikk | Historie | Damer | Søk

The double 1968

1968 er årstallet som fortsatt får Lyn-supportere til å bli litt uklare i blikket. Mange av oss var ikke engang født, men vi føler allikevel suset av store navn, pokaler og europacupsuksess når vi lukker øynene.

Teksten fortsetter under bilde.

Spillere og lagledere The Double 1968 The double i 1968 er et faktum. Spillere og lagledere blir hedret og hyllet under banketten i klubblokalene.
Bak fra venstre: Harald Berg, Sveinung Aarnseth, Alf H. Braathen, Knut Berg, Karl J. Johannessen, Trygve Christophersen, Jon P. Austnes, Ola Dybwad-Olsen, Helge Østvold, Jan Rodvang, Jan Berg, Bjarne Nyhoff(fotballformann), Andreas Morisbak.
Foran fra venstre: Aasmund Sandland, Knut Kolle, Svein Bjørn Olsen, Knud Osnes (trener), Odd Chr. Hauge (formann), Bjørn Thorsen (oppmann).

Lyn åpnet sesongen med tap 1-2 i Stavanger, men så kom formen. Seks seire på rad sendte laget til toppen av tabellen. Etter dette skjedde noe av det merkeligste i norsk fotballhistorie. Etter et 1-4 tap mot Brann på Ullevaal reiste Lyn til Drammen og tapte hele 1-10! En måned senere snudde de situasjonen på hodet og hevnet tapet fra serieåpningen ved å sende Viking hjem med 11-2 i sekken. Dette er fortsatt den mest målrike kampen etter innføringen av hovedserien i 1963. (Bare Lyns 14-2 mot Kristiansund i 1951 var tidligere mer målrik.)

Harald Berg scorer i 1968

Bare ett poeng skilte nå Lyn fra serieleder Rosenborg, og to runder senere var det klart for tidlig seriefinale på Lerkendal. Foran drøyt 21.000 tilskuere vant Lyn 4-2 etter scoringer av Harald "Dutte" Berg 2, Ola Dybwad-Olsen og Jan "Julle" Berg. Lyn fortsatte å vinne og etter åtte seire på rad var seriegullet i boks med en 4-0 seier i Sarpsborg. Da gjorde det mindre at man også hjemme ble knust av Strømsgodset i siste kamp, denne gangen med 1-6.

I slutten av oktober var det så klart for cupfinale mot Mjøndalen. Lyn kom til finalen med 34-4 i målforskjell i cupen og var klare favoritter. Dette ble ikke Lyns beste kampe, men 3-0 etter scoringer av Berg, Berg og Dybwad-Olsen som i seriefinalen. Lyn var dermed det første laget i Norge som hadde vunnet "The double" og Andreas Morisbak kunne ta i mot kongepokalen fra sin klubbkamerat Kong Olav V.

Morisbak får kongepokal 1968
Kong Olav V overrekker kongepokalen til kapetein Andreas Morisbak. De øvrige Lynspillerne er Karl J. Johannessen, Helge Østvold og Knut Kolle.

Lyns cupmestere 1968: Svein Bjørn Olsen, Jan Rodvang, Helge Østvold, Andreas Morisbak, Knut Kolle, Knut Berg, Karl Johan "Kallen" Johannessen, Jan "Julle" Berg, Harald "Dutte" Berg, Ola Dybwad-Olsen og Jon P. Austnes.

Lyns seriemestere 1968: Svein Bjørn Olsen, Jan Rodvang, Helge Østvold, Andreas Morisbak, Knut Kolle, Knut Berg, Karl Johan "Kallen" Johannessen, Jan "Julle" Berg, Harald "Dutte" Berg, Ola Dybwad-Olsen, Jon P. Austnes, Sveinung Aarnseth og Trygve Christophersen.

Lyns toppscorer i 1968 var Ola Dybwad-Olsen med hele 25 mål på 18 seriekamper. Ola ble dessuten nominert til årets lag sammen med Harald Berg og Andreas Morisbak.

Morisbak på Nou camp 1968

Sesongen var allerede den mest suksessrike av noe norsk lag nonsinne, men det stoppet ikke der. Lyn var kvalifisert for Cupvinnercupen og åpnet med å slå ut tyrkiske Altay med 5-4 sammenlagt etter en imponerende 4-1 seier på hjemmebane. I andre runde stod svenske Norrköping for tur. Lyn imponerte igjen med 2-0 hjemme og et knepent 2-3 tap borte i midten av november. For aller første gang var et norsk lag i kvartfinalen i en europacup. Lyns motstander ble Barcelona, og kampene skulle spilles i månedsskiftet januar/februar i 1969. Lyn fortsatte treningene gjennom hele vinteren noe som også var nytt og pga. den velkjente norske vinteren skulle begge kampene spilles på Nou Camp. Lyn imponerte stort i de to oppgjørene. Det første endte med et knapt 2-3 tap etter to mål av Harald Berg, men dette var første gang på over et år at Barcelona slapp inn to mål på hjemmebane. I den andre kampen var lyn nære på å lage den helt store sensasjonen. Lyn åpnet best og etter en halvtime tok de også ledelsen ved Karl Johan Johannessen. Åtte minutter ut i andre omgang doblet han ledelsen, da forlot Barcelonas generalsekretær tribunen. Dessverre holdt det ikke helt inn. Det siste kvarteret kom Barcelona tilbake og scoret to ganger, 2-2 og 5-4 til spanjolene sammenlagt. Bittert for Lyn som var så nære, men uansett en av de mest fantastiske prestasjoner av noe norsk fotballag noensinne.