Lyns Logoer

Sesonger | Spillere | Kamper | Statistikk | Herrer | Søk

Statistikk og historie for Lyns damelag

Lyn er en klubb med en lang ærverdig tradisjon, og en bauta i norsk fotballhistorie. Til tross for dette måtte det noe plunder og heft til for at klubben skulle samle seg om en fotballsatsing også på damesiden.

Før 2000-tallet hadde de jentene som ønsket å være med i Lyn fått være med på guttelag rundt om i klubben, men etter hvert som de ble eldre måtte de pent se seg om etter andre klubber å spille for. På 2000-tallet ble pågangen fra jentespillere etter hvert så stor at det begynte å dannes egne jentelag, men uten at det dermed var noen snakk om at klubben skulle ta fatt på noen satsing på kvinnefotball. Til tross for dette ble det etter hvert et imponerende tilfang av talenter som kulminerte i et slags flaggskip i 94-årgangens J14 ledet av ingen ringere enn Tresor Egholm. Her figurerte kjente kjente skikkelser som blant annet Caroline Graham Hansen og Maren Hagfors Thoresen.

Og Lyn var ikke den eneste klubben i bydelen med et godt J14-lag. Ingvar Graffer ledet Kolls tilsvarende jentelag, og i felleskap med Tresor kom de frem til at dersom forente krefter ville man få et virkelig slagkraftig lag. Koll hadde i tillegg noe Lyn ikke hadde: et lag i junior interkrets ledet av den den vaskeekte Lyn-legenden Nils Martin Corneliussen som senere skulle bli kvinnelagets hovedtrener (og som fremdeles er en del av Lyns støtteapparat). De to Nordre Aker-klubbene ble forent om en kvinnesatsing på sensommeren 2007, og laget Lyn/Koll så dagens dagens lys i fjerdedivisjon i sesongen 2008.

Fra dette begynte snøballen å rulle, og selv om laget ikke lyktes med opprykk på første forsøk hadde ryktet spredt seg om at Lyn/Koll hadde på gang et satsingslag det virkelig svingte av. Dette førte til at tretten spillere fra kretslaget J93 meldte overgang fra klubber som blant andre Heming, Korsvoll, Skeid, Rustad og Grorud. Og da skulle det kanskje bare mangle at laget skiftet navn fra det alt for krøkkete «Lyn/Koll» til det langt mer klingende og standsmessige «Lyn» (eller Lyn Fotball Damer for å være pinlig korrekt). For første gang i historien stilte dermed Lyn med sitt helt egne damelag. Og den forsterkede stallen bemerket seg umiddelbart. Lyn forbedret femteplassen fra «tjuvstartsesongen» og endte 2009 på en respektabel andreplass bak Linderud-Grei 2.

2010 ble dermed på mange måter et skjebneår for damefotballsatsingen i Lyn. Laget var som kjent spekket med talenter som antageligvis ville blitt rastløse om laget skulle forblitt i fjerdedivisjon. Skjebnen ville det heldigvis slik at Lyn skulle opp og frem, og tok det året et knepent opprykk på målforskjell foran Stabæk 2. Derfra skulle Lyn fosse gjennom divisjonene og skulle ikke stanse før vi endte på en nokså respektabel femteplass i førstedivisjon. Og førstedivisjon skulle også etter hvert også bli et knepp for lite for våre stolte jenter, som i 2017 klarte å hale i land det historiske opprykket til Toppserien og øverste nivå. Ti år etter den spede starten sammen med Koll skulle Lyn for første gang entre den store scenen. Først som pretenders som måtte klamre seg fast og overleve kvalik, men deretter som et etablert og troverdig Toppserielag som tar poeng fra de virkelig store, og produserer talenter på løpende bånd til inn- og etter hvert utland.

Lagbilde Lyn Damers opprykk til toppserien 2017

Undertegnede (Red. Aleksander Skard Skofterød) har tidligere vært en ivrig bruker av herrelagets rikholdige database og tenkte at det begynte å bli tid for damelagets versjon etter (på daværende tidspunkt) fire og en halv strak sesong på øverste nivå. En lang lærersommerferie senere var så fullstendige data som kunne oppdrives sanket sammen, og smått om sen ble de plottet inn i databasen og gjort tilgjengelig på nett.

I første omgang publiseres en oversikt over tiden i Toppserien (2018-2022), men på sikt skal hele historien tilbake til 2009 kartlegges så godt det lar seg gjøre. Datainnsamlingen har for det meste blitt plyndret fra fotball.no som har god informasjon helt tilbake til 2013. Perioden 2009-2012 er dessverre mangelfull og bidrar til at flere historiske skikkelser i Lyns tidlige historie som blant andre June Østensen og Maren Thoresen ikke har fått registrert alle kamper de har spilt og mål de har scoret. Arbeidet med å skaffe disse tallene til veie vil fortsette, men er nok dessverre mest sannsynlig tapt til tiden.

Håper uansett at nye og gamle Lynsupportere kan finne glede i de tallene som faktisk er samlet sammen, og at det vil være et bidrag til økt interesse og blest rundt suksesshistorien Lyn Fotball Damer.