Sesonger | Spillere | Kamper | Statistikk | Historie | Damer | Søk

Juniornorgesmester for første gang - 1990

Andreas Morisbak med pokaler på 60-tallet Lynlagene på 60-tallet dominerte norsk fotball og vant stort sett det som kunne vinnes. Bortsett fra en ting. NM for junior. Tross at flere av årgangene fikk prøve seg ble det aldri bedre enn sølv. Finalene ble tapt i både 1961, 1963 og 1968. Andreplasser var selvfølgelig ikke bra nok for disse gutta, så når de selv var blitt for gamle var det bare en ting å gjøre. Lage sønner som kunne gjøre jobben. Knut Kolle, Andreas Morisbak og Ola Dybwad-Olsen ble alle serie- og cupmestere i 1968 og fikk sønnene Axel, Sven og Ola som sammen skulle forsøke å skaffe Lyn klubbens første Norgesmesterskap i fotball for junior i 1990. Ola Dybwad-Olsen trente selv laget med støtte fra Andreas Morisbak, og starten var lovende. 6-0 mot Vif i første runde ble fulgt opp med 6-1 mot Holmestrand, 3-1 mot Liv/Fossekallen og 3-2 mot Elverum og dermed var Lyn klare for kvartfinale.

I kvartfinalen var det Start som stod på den andre banehalvdelen. I en jevn og velspilt affære på Voldsløkka matchbane var det Lyn som trakk det lengste strået etter scoringer av Ola Dybwad Olsen jr., Axel Kolle og Jan Derek Sørensen. Sistnevnte var også banens store spiller sammen med lagkamerat Erik Dahle. Start avsluttet kampen sterkt, men det endte 3-2 til Lyn.

Semifinalen mot Brann i Bergen ble en enda tøffere oppgave. Vertene gjorde en meget god kamp og tross at Axel Kolle ga Lyn ledelsen to ganger kom Brann begge ganger tilbake og var nære seier etter blant annet to treff i tverrliggeren. Uten avgjørelse i ordinær tid gikk det til straffespark og her hadde Lyn best kontroll på nervene samt en matchvinner i keeper Tor Olav Bogen som reddet to straffer. Axel Kolle, Sven Morisbak og Ola Dybwad-Olsen jr. var Lyns beste i denne kampen.

Lyn hadde dermed sendt finalistene fra 1989 ut av mesterskapet i to påfølgende runder og var klare for finale mot Moss på Bislett. Det var umulig å plukke ut en favoritt utfra interkretskampene da disse hadde endt med en seier til hver. 4-0 til hjemmelaget i Moss, og 3-0 til Lyn i det motsatte oppgjøret. Lyn fikk ikke stilt sitt aller beste mannskap grunnet skader sykdom og studier og måtte blant annet klare seg uten guttelandslagsspiller Thomas Østvold.

Finalen ble både spennende og dramatisk, og særlig i første omgang vartet Lyn opp med sjeldent god teknisk fotball. Midtbanen med Axel Kolle, Erik Dahle og Glenn Hartmann dominerte stort og burde ha skaffet Lyn ledelsen da lagene gikk målløse til pause. Moss tok raskt ledelsen i andre omgang, men Jan Derek Sørensen utlignet og Erik Dahle ga Lyn ledelsen på straffe etter at Axel Kolle ble felt. Moss kom også tilbake og det måtte ekstraomganger til uten at det ga noen avgjørelse. Dermed var det igjen klart for straffer, og Tor Olav Bogen som ble helten med to redninger i semifinalen følte seg trygg. Moss byttet keeper og satte inn den senere ikke helt ukjente Thomas Myhre. Seks straffer senere hadde Lyn vunnet. Axel Kolle, Erik Dahle og Thomas Wæhler scoret på sine straffer for Lyn, mens unge Bogen denne gange reddet alle tre straffene. Keeperen ble den store helten igjen og Lyn hadde endelig vunnet norgesmesterskapet for junior. Et fantastisk supplement til opprykket samme år.

Disse ble Norgesmestere: Tor Olav Bogen, Tomas Kristensen, Thomas Wæhler, Hans Olav Kjeljebakken, André Jensen, Glenn Hartmann, Sven Morisbak, Axel Kolle, Henrik Rønnevig, Jan Derek Sørensen, Jonny Vidar Lotten, Erik Dahle, Runar Hilding og Ola Dybwad-Olsen jr.

Hele åtte av disse fikk senere spille på Lyns A-lag.

Lagbilde Lyn Norgesmestere junior 1990 Norgesmestere junior 1990
Bak fra venstre: Bror Gaarder(leder), Helge Østvold(trener), Tom Kaarbø, Sven Morisbak, Hans Olav Kjeljebakken, Erik Nordby, Hilding Runar, Kim A. Eriksen, Ovall Myrbakk(leder), Johnny Lotten, Erik Dahle, Ola Dybwad-Olsen(trener), Andreas Morisbak(trener).
Foran fra venstre: Axel Kolle, Ola Dybwad-Olsen jr., Jan Derek Sørensen, Tomas Wæhler, Thomas Kristensen, Tor Olav Bogen, Glenn Hartmann, Henrik Rønnevig, André Jensen.